Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να βελτιώσει την ακοή του
Ζητήστε την προσοχή του πριν του μιλήσετε.
Φωνάξτε το με το όνομά του ή κάντε του νόημα. Πριν του μιλήσετε, βεβαιωθείτε ότι σας προσέχει (π.χ. ότι σας κοιτάζει στα μάτια).
Να είστε κοντά του και να μη κινείστε όταν μιλάτε.
Όταν του μιλάτε, να βρίσκεστε κοντά του και να μένετε ακίνητοι στο ύψος των ματιών του. Με αυτό τον τρόπο το βοηθάτε να σας ακούσει καλύτερα χωρίς να περισπάται από τις κινήσεις σας.
Να το κοιτάζετε κατά πρόσωπο.
Όταν μιλάτε στο παιδί σας, να βρίσκεστε κοντά του και να το κοιτάζετε κατά πρόσωπο. Παρατηρώντας τις εκφράσεις του προσώπου σας και τις κινήσεις των χειλιών σας, το παιδί σας καταλαβαίνει καλύτερα.
Να μιλάτε καθαρά και σε τόνο ευδιάκριτο.
Να μιλάτε αργά και να χρησιμοποιείτε απλές λέξεις και προτάσεις. Κάποιες χειρονομίες μπορεί να είναι χρήσιμες.
Να δίνετε οδηγίες σαφείς και ξεκάθαρες.
Να χρησιμοποιείτε απλές προτάσεις και όλες οι οδηγίες σας να είναι σαφείς και σύντομες.
Να ελέγχετε κατά πόσον έχετε γίνει κατανοητοί.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει καταλάβει τι του είπατε. Παρατηρείστε την έκφραση του προσώπου του. Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να επαναλάβει τη φράση σας ή τις οδηγίες που του δώσατε.
Δώστε στο παιδί σας χρόνο για να σας απαντήσει.
Να έχετε υπομονή και θετική στάση: ένα αγχωμένο και αμήχανο παιδί θα δυσκολευτεί περισσότερο να σκεφτεί πώς να σας απαντήσει.
Να τηρείτε στάση θετική και ενθαρρυντική.
Να είστε ευαίσθητοι απέναντι στα αισθήματά του και να το επαινείτε γενναιόδωρα. Να αντιμετωπίζετε με θετικό τρόπο την πρόοδό του και να δείχνετε τη χαρά σας γι’ αυτή, άσχετα από το πόσο μικρή μπορεί να είναι.
Συμπληρωματικές τεχνικές
Όταν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί, μπορείτε να το διδάξετε να αξιολογεί την ακουστική του ικανότητα και να την προσαρμόζει ανάλογα. Το παιδί σας πρέπει πρώτα να καταλάβει ότι μπορεί το ίδιο να βελτιώσει την ακοή του.
Να κοιτάζει τον ομιλούντα.
Συστήνετε το παιδί σας να είναι στραμμένο προς αυτόν που του μιλάει, να τον κοιτάζει στα μάτια και να τον προσέχει.
Επίλυση προβλημάτων.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διακρίνει τις καταστάσεις κατά τις οποίες δυσκολεύεται να ακούσει (π.χ. στο κυλικείο του σχολείου) και να αναζητεί κάποιες πιθανές λύσεις προκειμένου να βελτιώσει την ακοή του (π.χ. να πηγαίνει σε πιο ήσυχο μέρος).